Karakterfejlődés, szint- és pontrendszer

Go down

Karakterfejlődés, szint- és pontrendszer

Témanyitás by Extralarge on Vas. Jan. 03, 2016 3:45 pm

A karakterek a kalandozásaik során egyre több és több élettapasztalatot gyűjtenek, amely segítségével megnyílik előttük a lehetőség a fejlődésre. A karakterfejlődés legfőbb célja hogy a karaktert az idő előrehaladtával minél több és jobb lehetőséghez juttassa a játékon belül. Ugyanakkor a karakterfejlődés egyfajta értékmérőként is szolgál, mivel pontosan megmutatja, hogy a karakter adott állapotában és szintjén milyen mennyiségű anyagi javakat, Nem Játékos Karaktereket és milyen szintű illetve minőségű képességeket birtokolhat. A karakter elsődleges értékmérői a Szint és a Tapasztalati Pont (TP), másodlagos értékmérői a Képességpont (KP) és a Kredit (CRD). Az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy milyen kalkulációk alapján számolunk ki egy-egy értéket, valamint hogy a legfőbb értékmérő mi alapján növekszik, illetve csökken.Mi a Szint?

A karakter egyik általános értékmérője és legfőbb tulajdonságmutatója. Megmutatja, hogy hol helyezkedik el a karakter az összes többi karakter között az alapvető karaktertulajdonságok (ld. lentebb) szerint. Osztályozza és rangsorolja a karaktereket, erősorrendet teremtve közöttük, amely elsősorban a kalandmesterek, másodsorban a játékosok számára lehet mérvadó. Adott esetben minden új karakter az első szintről indul - az előtörténet minőségétől függően legfeljebb harmadik szintről indulhat -, és a karaktertulajdonságok megfelelő pontértékeinek elérésével teljesítheti az adott szint követelményeit, továbblépve egy következő szintre.

Mi a TP?

A karakter kiteljesedésének és továbbfejlődésének alapja. Tapasztalati pontot küldetések, kalandozások és különféle játékszituációk alkalmával lehet gyűjteni, de a tapasztalati pont OOC nyereményjátékok, kvízek, vetélkedők alkalmával is elnyerhetők ún. bónuszpontok formájában. A tapasztalati pontok segítségével fejleszthetjük az alapvető karaktertulajdonságainkat, amelyek minden karakter esetében megegyeznek, így közvetett és közvetlen módon hozzájárulnak a következő karakterszint eléréséhez.

Mi a KP?

Két azonos karakter nem létezik, tartja a mondás, erről gondoskodik a képességpont. Valamennyi választható, kijátszható és elérhető karakterképességet pontköltség terheli, amelyért képességpontokkal fizetünk. Minden karakterképesség rendelkezik egy vásárlóértékkel, amelyet a képesség elsajátításának érdekében meg kell fizetni. A legtöbb karakterképesség specifikus, egymástól eltérő módon fejleszthető, de valamennyi képességfejlesztést újabb és újabb pontköltség terheli. Képességpontokat küldetések, kalandok, játékszituációk és fórumesemények alkalmával vághatunk zsebre.

Mi a Crd?

A karakter vagyoni értékmérője, megmutatja, hányadán áll a karakter anyagi javait tekintve az összes többi karakter között. A kredit egy játékbeli fizetőeszköz, az úgynevezett galaktikus váltó, amellyel a karakter minden egyes szolgáltatásért vagy árucikkért a kalandozásai során fizethet. A kredit galaktikus forgalmú valuta és az ismert galaxis valamennyi területén azonos valutaértékkel váltják vagy használják.

Játéktechnikai információ: Mivel valamennyi tudományos fantasztikum az Egyesült Államokból ered, konvencionális módon 1 kredit = 1 USD értékének felel meg. Szemléltetésképp jegyezzük meg ezt, hogy viszonyítási alapot teremtsünk számotokra a későbbi játék során.
A szintrendszerről bővebben

A karakter kezdőszintjét az előtörténetet elbíráló moderátor vagy adminisztrátor határozza meg. Egy kezdő karakter maximum a 3. szintről indulhat, amennyiben az előtörténetének minősége ezt lehetővé teszi. A szint értékszáma megmutatja, hogy a játékban résztvevő többi karakter között a Játékos Karakter melyik rétegben helyezkedik el erőforrás, tudás és hatalom szempontjából. A szint befolyással van az anyagi javakra, a másokra gyakorolt befolyásra és a hatalmi tényezőkre is. Ugyanakkor a kulcsszó az értékmérés; egy 9. szintű karakter bár nagyobb lehetőségekkel rendelkezik egy 2. szintűnél, de ugyanolyan körülmények között a szintkülönbséget ellensúlyozni lehet megfelelő megfelelő minőségű és ötletes, fordulatos játékkal. Az értékmérés önmagában tehát nem garantálja a magasabb szintű karakter egyértelmű győzelmét.

Segédtáblázat (szintlépés TP alapján)


Spoiler:
SzintTP
1. szint0-25
2. szint25-50
3. szint50-80
4. szint80-120
5. szint120-160
6. szint160-200
7. szint200-250
8. szint250-300
9. szint300-370
10. szint370-450
11. szint450-550
12. szint550-650
13. szint650-750
14. szint750-850
15. szint850-950
16. szint950-1100
17. szint1100-1300
18. szint1300-1600
19. szint1600-1800
20. szint1800-2000
21. szint2000-2300
22. szint2300-2600
23. szint2600-2900
24. szint2900-3250
25. szint3250-3600
26. szint3600-3950
27. szint3950-4300
28. szint4300-4650
29. szint4650-5000
30. szintSpeciális Karakter

A Nem Játékos Karakterek számát ugyancsak a szintekkel határozzuk meg, egy nagyon egyszerű képlet alapján, amelyet alább részletesen bemutatunk. A játékosoknak folyamatosan frissítenie kell a karakterük adatlapját egy-egy szintléptetést követően, hiszen így tudják nyomon követni az aktuális lehetőségeiket, melyek tekintetében mindig az itt bemutatott képleteket kell alkalmazniuk! A Nem Játékos Karakterek fontossága gyorsan megmutatkozik egy-egy élesebb kaland alkalmával, mikor is a Játékos Karakternek szüksége lenne egy tapasztalt zsoldosra, egy hatékony kémre, és egyéb társra helyzettől függően. A szintléptetés lehetőségének kihasználása nagyon fontos az olyan karakterek esetében, akik hosszú távon széleskörű elképzeléseket fogalmaznak meg, és a társadalmi ranglétrán mind magasabbra törve akár saját bandériumot alapítanának a biztos talpon maradás érdekében.

Segédtáblázat (NJK száma)


Spoiler:
SzintSzorzó
1.-3.0,5
3.-7.1
7.-11.1,25
11.-16.1,5
16.-23.2
23.-27.2,25
27.-30.2,5

Az 1. szintről induló karakter tehát még nem, a 2. és 3. szintű karakter 1 db, a 4. szintű karakter 4 db, a 15. szintű karakter 22 db Nem Játékos Karaktert birtokolhat a fenti táblázat szorzóit követve. Fórumunkon a Játékos Karakterek által elérhető legmagasabb szint a 30. szint, amely elérését követően a játékos számára felajánljuk a Speciális Karakter státuszt. A lehetőséggel természetesen nem muszáj élni, de ez egyfajta jutalom és elismerés egyben. Egy harmincadik szintet elérő, mondhatni már veterán karakter megérdemli a kitüntetett figyelmet az oldal vezetősége részéről, és ezzel a gesztussal egyidejűleg fejet hajtunk az előtt a Játékos előtt, aki egy karaktert kész és képes ilyen magas szintig feltornázni.A Tapasztalati Pontról bővebben

A tapasztalati pont lényegében a karakter szintlépéséhez elengedhetetlen eszköz, amely a játéktéren nyújtott teljesítményünkre támaszkodik gyarapodás tekintetében. A tapasztalati pontokat értelmezhetjük a karakterfejlődés második állomásaként is, hiszen a karakterfejlődési rendszer láncszerűen kapcsolódik egymásba: szint --> TP --> KP --> kredit. Mindegyik számára nélkülözhetetlen a sorban utána következő, ez alól talán a kredit jelent kivételt, amely teljes mértékben a karakter anyagi gyarapodására, boldogulására fókuszál. Minden új karakter 20 tapasztalati pontegységgel gyarapodik indulása pillanatában, amelyeket a Játékos tetszés szerint oszthat szét az alábbi alapvető karaktertulajdonságok között:

Élet: 5p (0p esetén a karakter meghal)
Erő: 3p
Egészség: 3p (0p esetén a karakter életpontja csökkenni kezd)
Pajzs: 1p
Fegyver: 1p
Bónusz: 1p (saját belátás szerint, szabadon felhasználható tartalék TP, OOC gyűjthető)

Az általános karaktertulajdonságok olyan induló pontértékek, amelyekkel minden egyes új karakter rendelkezik és amelyek első szintű karakterállapotnak felelnek meg. Ezek a karaktertulajdonságok kizárólag TP ráfordítással bővíthetők. Minél magasabb egy karaktertulajdonság értéke, annál erősebb a karakter a játéktéren és annál nagyobb eséllyel veszi fel a harcot a különböző NJK és JK ellenfelek ellen. Minden karaktertulajdonság (kivétel a Bónusz) maximális pontértéke 1000 pont. Egy karakter TP száma a karaktertulajdonságok összpontszámából és a rendelkezésére álló, fel nem használt TP számából ered (ide tartozik a Bónusz).

Példa: Van egy 4. szintű karakterem, aki 84 TP-vel rendelkezik. Az alábbi módon osztottam szét a tapasztalati pontjait:

Élet: 25p
Erő: 20p
Egészség: 10p
Pajzs: 5p
Fegyver: 20p
Bónusz: 0p

A fenti példa alapján látható, hogy elsősorban az Élet és Erő tulajdonságokra helyeztem a hangsúlyt, valamint nem hanyagoltam el a Fegyver képességet sem. Azzal, hogy erősen fejlesztettem az Élet képességet, pontokat vettem el az Egészségtől és egészen keveset áldoztam a Pajzs képességre. Bónuszpontot nem gyűjtöttem, de ha összeszámoljuk az elköltött pontmennyiséget, látszik, hogy 4 pontot nem éltem fel, hanem meghagytam arra az esetre, ha a karakter egy kalandjában szorult helyzetbe kerülne (pl.: rohamosan csökkenni kezd az Élet pont).

A teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy az induló pontértéket befolyásolhatják olyan tényezők is, mint a választott faj vagy választott kaszt. Mindegyik rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, amelyekről a faj- illetve kasztleírások témában olvashattok bővebben.
A Képességpontról bővebben

A képességpont, rövidítve KP a Játékos Karakter fejlettségi meghatározásának egyik fontos kifejezőeszköze. Minden Játékos szabadon eldöntheti, hogy a felkínált lehetőségek közül melyik irányban fejleszti tovább a karaktere képességeit: ez a szabály egyrészt kiküszöböli a mindenható halálosztó jellegű sebezhetetlen terminátorokat, másrészt színesebbé és egyedibbé varázsolja a karaktereket. A karakterképességek természetesen nagyban függnek a karakter választott kasztjától, foglalkozásától és szakmai előéletétől is, így az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy milyen specifikációk közül válogathattok kasztoktól függetlenül, egyedi szempontok szerint csoportosítva, valamint megmutatjuk a képességpont számításának menetét is.

Egy újonnan elfogadott előtörténettel rendelkező karakter induló KP pontszáma a minimum adható 25 pont. A képességpont kiszámításában kapcsolódik szorosan a tapasztalati pontokhoz, ugyanis a képességpont száma a karakter mindenkori tapasztalati pontszámának egész értékre (lefelé) kerekített fele. Ha maradunk a néhány sorral fentebbi példánál, akkor elmondható, hogy a 4. szintű, 84 TP-vel rendelkező karakterem képességpontjainak száma 42 pont. Ahogy a fenti definícióban már olvashattad, a képességpontokat nem csupán a TP értékének növelésével, de a kalandban nyújtott teljesítménnyel és küldetésdömpinggel egyaránt jócskán lehet növelni. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a ponttípusok között nincs átszámítás abban a tekintetben, hogy egyiket sem váltjuk be a másikért cserébe. Tehát: a rendelkezésünkre álló TP fele a KP, de nem mondhatjuk azt, hogy én most "leadok" 1000 KP-t és kérek érte 500 TP-t (olyat, hogy leadok 500 KP-t és kérek érte 1000 TP-t, pláne nem mondunk).

A képességekre vonatkozó egyéb szabályozást a Karakterképességek témában találod, ahol minden egyes karakterképesség mellett feltüntetésre került az a pontköltség is, amit a képesség elsajátításáért / továbbfejlesztéséért meg kell fizetni.
A Kreditről bővebben

Minden egyes karakter rendelkezik befolyással, hatalmi tényezőkkel, és ami a legfontosabb, anyagi javakkal illetve bizonyos szintű erőforrással. Az anyagi javak közé számtalan érték sorolható, csupán néhány példa a teljesség igénye nélkül: magánlakások, gyárépületek, szárazföldi és légi járművek. A fenntartásuk súlyos költségekbe kerül, amelyeket egy karakternek a realitás kedvéért elő kell teremtenie, olyan úton-módon, amilyet a Játékos megválaszt. A kreditek elsődleges értelmüket a vállalkozások és nagyobb volumenű szervezetek, klánok létrehozásakor nyerik el. Egy, a piacon abszolút új és kezdő plazmakitermelő vállalkozásnak meg kell vásárolnia a szükséges termelőegységeket, műszaki berendezéseket és szalagsorokat, amelyekért a karakterek súlyos krediteket fizetnek befektetés gyanánt. A vállalkozásnak szüksége van munkaerőre is, akik bár Általános NJK-nak minősülnek így mentesülnek a szint által limitált lehetőségek alól, de a vállalkozó kedvű karakternek újabb összegeket kell rájuk áldoznia a törvényes (egyes esetekben nem törvényes) alkalmazásuk miatt. A maximális bevételt és egy esetleges cégbővítés mértékét szintén a tapasztalati pontok határozzák meg, ahogy az erőképességekkel rendelkező karakterek fejlődését, tanulási lehetőségeit is.

A karakter kezdő kreditmennyiségét az előtörténetet ellenőrző staff tag határozza meg. Ez a kreditérték készpénzben értendő és szabadon felhasználható új felszerelések, fegyverek, járművek, eszközök vagy létesítmények vásárlására. Krediteket szerezni minden karakternek a játéktéren van lehetősége: azok, akik szabadúszóként dolgoznak és nem tartoznak hivatalos, törvényes munkáltatóhoz, csak küldetések és kalandok segítségével gazdagodhatnak meg. Velük ellentétben a törvényes, bejelentett munkahellyel rendelkező karakterek munkaszerződésüknek megfelelő havi fix bérezést kapnak a munkáltatójuktól, amelyet a Staff valamelyik tagja minden egyes hónapban jóváír a karakter karakterlapján. Vállalkozók esetében eltérő lehet a cég havi bruttó árbevétele, amit rengeteg külső tényező befolyásol. A havi maximális árbevételt az alábbi képlet alapján limitáljuk vállalkozással vagy befektetéssel rendelkező karakterek esetében:

Segédtáblázat (vállalkozás havi max. árbevétele)


Spoiler:
SzintSzorzóKredit
1.-3.0,25500
3.-7.0,51000
7.-10.0,752000
10.-15.13000
15.-20.1,253500
20.-23.1,54500
23.-27.1,755000
27.-30.27000

Természetesen a fenti értékek iránymutatók, egy felső határt szabnak meg, amely a cég havi max. bruttó - és ezt nem győzöm hangsúlyozni - árbevétele. Ez azt jelenti, hogy ebből kell kifizetnie a cég dolgozóit, fedeznie kell az intézményfenntartási költségeket, befizetnie az adókat, járulékokat, majd valamennyi kiadás elkönyvelése után az így kapott nettó bevétel értéke felett rendelkezhet a vállalkozó karakter, mint tiszta bevétel. A könyvelés során törekedjünk a realitásra és ne tüntessünk fel túlzó értékeket. Adócsalásra és hasonló pénzügyi hazardírozásokra természetesen van lehetőség, hiszen ezek is színesebbé teszik a játékot, ugyanakkor a karakter vállalja annak kockázatát, hogy az adóhatóság a nyomára bukkanhat. Extra profitra ugyanis törvényes módon is van lehetőség szert tenni: a karakterek médiakampányt folytathatnak cégük és minden más érdekeltségük mellett annak érdekében, hogy szélesítsék szponzorációjukat és újabb támogatókra, befektetőkre találjanak. Erről természetesen kalandmestereink is igyekeznek majd gondoskodni.Szintmegvonás

Abban az esetben, amennyiben a Játékos vét a fórum szabályzata ellen, bizonyos szintű megrovásban, vagy büntetésben részesül a moderátorok részéről. A büntetések egészen széles skálán mozognak, és a legtöbb esetben személyre szabottak. A karakterfejlődéshez kapcsolódó szankció két formája lehetséges. Egyik, amely a súlyosabb, maga a szintmegvonás. Ennek során a karaktert hátráltató intézkedés keretein belül a moderátor szintet, vagy súlyos vétség esetén szinteket von meg attól a karaktertől, amellyel a játékos a vétséget elkövette Out of Character vagy In Character témákban. A szintmegvonás enyhébb válfaja, mikor a moderátor a tapasztalati pontok csökkentését rendeli el, vagy ennek lehetőségét megvonja a karaktertől, az addig összegyűjtött pontokat pedig befagyasztja. Mind a szintmegvonás, mind a tapasztalati pont befagyasztás olyan szankció, amely a karaktert sújtja, s így figyelmeztetőleges jelentéstartalommal bír a játékos irányába. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az elkövetett vétségek a többszöri felszólítás és büntetés ellenére újra és újra megismétlődnek, a fórumról történő teljes kitiltást helyezzük kilátásba.

Inaktivitás

A fórum alapú szerepjátékok, és mindennemű közösségi élet hagyományos, sajnálatos velejárója az inaktivitás, amikor is a játékos magánéletében bekövetkező események teljes embert kívánnak meg, és ilyenkor az egyébként szórakoztató, de sok időt igénylő hobbik a háttérbe szorulnak. Mint játékostársak és kalandmesterek, megértjük az indokolt inaktivitást, és támogatjuk a játékost abban, hogy mihamarabb visszatérhessen a karakteréhez. Azonban azokat a karaktereket, amelyeket gazdájuk szó nélkül hagy hátra a fórumon, bizonyos idő eltelte után kénytelenek vagyunk Inaktív Karakterként kezelni, és adott esetben kényszerű nyugdíjba helyezni.

A karakternyugdíjazás egy visszafordíthatatlan folyamat, amely során a játékos lezárja a karakter életútját egy általa kitalált végkifejlettel egy hosszabb bővítés formájában. A szintjei és tapasztalati pontjai felét (mindig lefelé kerekítve) ilyenkor egy általa létrehozott új, kezdő karakterre örökítheti át, aki így adott esetben magasabb kvalitásokkal indulhat. A nyugdíjazás lehetősége karakterhalál esetén is fenn áll, tehát függetlenül attól, hogy a játékos hibájából a karakter elhalálozott, a szintjei és tapasztalati pontjai felét egy új karakter létrehozásakor természetesen felhasználhatja. Az átörökítési lehetőség azonban csak és kizárólag új karakter életre keltésekor jelenik meg, egy már élő, kalandozó karakter esetében nem lehetséges!


Szumma szabály

A Szumma szabály a Játékos Karakter közötti erőforrás-megosztásról rendelkezik. A rendelkezésre álló erőforrások (értsd Szintek, Tapasztalati pontok, Képességpontok és Kreditek valamint az ezek értékéből adódó felhasználási lehetőségek) két esetben olvadhatnak össze. Egyik módja a Szumma szabály érvényesítésének a karakterek közötti házasság; amennyiben bekövetkezik ilyen, az érintett Játékos Karakterek saját belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy a szabályzat alapján számukra biztosított erőforrásokat egy kalapba dobják és attól a pillanattól kezdve közösen rendelkeznek vele. Ebben az esetben azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy mindkét karakterlapon ugyanazokat a javakat kell feltüntetni és egymástól eltérő értékeket megjelentetni nem szabad! Értelemszerűen, válás esetén az addig összeadott és közös javakként kezelt eszközök, ingatlanok, Nem Játékos Karakterek, járművek minden esetben egyenlő arányban osztódnak szét a Játékos Karakterek között!

A második lehetséges módszer a szervezetekbe, klánokba való tömörülés. Ennek során természetesen kettő vagy több Játékos Karakter erőforrásai adódnak össze, megalapozva a szervezet vagy klán működésének gazdasági hátterét. A szervezetek vagy klánok létrehozásáról, vagy a szervezetek vagy klánokhoz történő csatlakozás módjáról bővebben lásd a Szervezetek és csoportok című témában.
avatar
Extralarge
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Posts : 67
Join date : 2016. Jan. 02.

Karakterlap
Kaszt: Mindenható (5. szint)
Szint:
133/160  (133/160)
TP: 11

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.